2008/06/23

Hânvatatura o ia razna!

Bacalaureat. Acest cuvant si-a pierdut 'farmecul' in timp... De ieri multi au ajuns in pragul ei, a inceput tortura a multor tineri romani care termina cele 10 clase obligatorii si ultimele 2 clase, nu mai putin obligatorii, a liceului. Vorbesc despre ea deoarece ma indispune faptul ca statul roman nu se simte bine daca nu schimba cate ceva anual, si incurca romanul prost si generatiile noi care nu au cuvant in fata Ministerului Hânvataturii. Nu inteleg de ce complica lucrurile cand deznodamantul este acelasi: S-A TERMINAT ( scoala primara, generala, liceul, si cu putin noroc, facultatea ).

Deviez putin de la subiect si ma intorc la clasele primare. Daca traim in Rumania, iar in aceasta tara notele incep de la 1 si se termina la 10 cu steluta, nu se simteau bine stiamtii genii din invatamant daca nu introduceau calificativele? Acesti copii vor fi derutati in totalitate cand se vor lovi de numerosi profesori si numeroase note in primul an din scoala generala.

Deci... scoala generala. Pe langa gramatica exagerata la aceasta varsta ( doar se numeste scoala generala!!!) au inventat si tezele unice. Lasati copilul sa citeasca carti pana crapã ( imi scuzati expresia ), dar sunt de principiu ca la aceasta varsta iti cultivi vocabularul, iar gramatica trebuie sa se bazeze pe lucruri, ma repet, generale
incepand cu partile de vorbire pana la analiza gramaticala a textelor, lasand deoparte la aceasta varsta implicarea numeroaselor lectii de care se lovesc doar studentii de la litere si drept, care evident ca la varsta lor si profesiile pe care le vor stapanii cu anii, au nevoie de un vocabular si o gramatica de invidiat. La fond si la urma urmei, romanul trebuie sa dobandeasca cel mai pretios instrument, si anume: exprimarea corecta, orala si scrisa! Nu teoria tocita pentru a impresiona profesorul de limba romana. Pe langa toate acestea consider ca examenul la sfarsitul celor 8 clase era bine gandita, te loveai de 3 materii esentiale si iti demonstrai capacitatea si evolutia ta... dupa inca 4 clase care pun bazele gandirii ca tu sa te descurci la liceu. E decizia fiecarui om. Il dai, treci mai departe sa te cultivi, nu-l dai, treci la sapã!

Hai sa ne cultivam mai departe. Intrarea in liceu ar trebui sa se desfasoare pe baza de examen, nici intr-un caz in functie de nota finala a tezelor unice ( sau a grozaviilor care vor fi inventate anul urmator ). Omule, vrei sa intri la mate-info? hai sa vedem ce stii la aceste 2 materii ( nu ma refer la un examen complex, mai de graba la o simpla evaluare din care sa constate liceul ales de tine daca meriti sa faci parte din 'comunitatea' lui), iar primii 30 care merita cu adevarat sunt bineveniti la acest profil. La fel si la restu'. Parintii nostrii au prins admiterea in liceu, si nu cred ca se pot plange multi ca nu au reusit sa termine 12 clase, ba din potriva, sunt mult mai calculati si cu capu pe umeri decat noi care avem la dispozitie tot feluri de 'mijloace' didactice.

Din nou bacalaureat. Pe scurt, rãhãţel pe bãţ! Imi scurtez opinia, nu sunt nevoie de 7 mii de materii pentru o 'nota de bac'! Nu uitati ca nu iese nimeni doctor din liceu. Consider ca sunt perfect de ajuns cele 2 probe orale, iar in scris cele 2 materii de baza a profilului pe care il termin + inca una optionala. Adolescentii care considera ca sunt pregatiti ( fizic, psihic, intelectual si care au bani cat caru' ~ facultatea e un lux! ~ ) pentru a devenii studenti, sunt NEVOITI sa se loveasca din nou de admitere! Mama ce comunista sunt :D Dar pe bune, nu ne putem permite la nivelul la care se afla tara noastra sa avem contabili, profesori, arhitecti, doctori ( noroc ca la ultimele 2 se mai dau admiteri, dar oare pana cand? ) etc. care au intrat in facultate pe baza unui dosar, care in cazul a multor persoane nu reflecta adevarata valoare inelectuala. Trist.

Prin urmare dragii mei, care dati examneul de bacalaureat in 2008, mult succes la libera exprimare in tara lui Cremene! Nu ca v-ar folosi la ceva, caci romanului prost ii place sa stii totul ca la carte, pentru el nu conteaza personalitatea si exprimarea ta libera.

1 comments:

Anonymous said...

Adevar graiesti 'fumeie'... si eu sunt de aceeasi parere in privinta examenului de capacitate ( sau teza unica ) - ar trebui readusa admiterea la liceu... nimic mai mult... doar admiterea... Cat despre examenele orale la bac... sunt prea putine... dar daca stai sa te gandesti, ar fi cam nasol sa dai un examen oral la matematica, nu :)? E super OK ca au scos umpluturile literaturii de la bac, ca doar asa-ti dai seama cate stie pruncu ala cand vorbeste in fata ta. Cat de inspirat, cat de cult, cat de citit este! Facultatile nu sunt o necesitate : au devenit un trend ( bata-l vina de cuvant ). Fiecare prost merge la facultate... la ce facultate? doar dzoo stie...